FORUM DRIEVOUDIG WINNAAR GRONINGER ARCHITECTUURPRIJS

Het Forum in Groningen is vrijdagavond maar liefst drie bekroond met de eerste prijs bij de uitreiking van de Groninger Architectuurprijs.

Zowel de publieksjury als ook de vakjury van de Groninger Architectuurprijs kozen het Forum als beste gebouw van het afgelopen jaar.
Het Forum, gelegen in de binnenstad kreeg ook online de meeste stemmen van de Groningers.

Ieder jaar worden de beste nieuwbouwprojecten in Groningen bekroond met prijzen, op initiatief van de Stichting Dag van de Groninger Architectuur, het Atelier Stadsbouwmeester en het platform GRAS voor Groninger Architectuur en Stedenbouw. De organisatie nodigt daarvoor een deskundigenjury uit van buiten de stad; dit jaar uit Gent.

‘Toen we Forum in het echt zagen, was de scepsis snel weg’

,,Ik moet zeggen dat we bij het maken van de selectie enigszins scepsis hadden’’, zegt jurylid Hera Van Sande. ,,Omdat de schaal van het project vragen oproept, als je er nog niet geweest bent.’’ Haar collega Peter Vanden Abeele verklaart: ,,Dit is van een soort Nederlandse icoonarchitectuur waar je als Vlaming toch wat huiverig tegenover staat. Wij zijn terughoudender. Maar toen kwamen we naar hier en zagen we hoe het project is ingepast en hoe het werkt. Toen was de scepsis snel weg.’’

 

‘Dit is een plek waar je wilt zijn’

,,We zijn eigenlijk aangenaam verrast door wat dit gebouw doet met stad’’, stelt Van Sande. ,,Het heeft enerzijds de monumentaliteit, maar tegelijk de intimiteit, de openheid, het clusteren van verschillende programma’s. Dit is een plek geworden waar je wilt zijn. De eerste prijs is meer dan verdiend.’’