deMunnik-deJong architecten en Evelyne Merkx (Merk X), in samenwerking met het ontwerpteam, zijn verantwoordelijk voor de renovatie en het ruimtelijk ontwerp van de historische raadzaal. Een belangrijke mijlpaal in de algehele renovatie van het pand, die inmiddels zo’n acht jaar beslaat.

Jaren van intensief gebruik en incidentele verbouwingen van de raadzaal hadden het ontwerp van Henri Evers uit 1914-1920 geen recht gedaan. De ontwerpers stripten het interieur van latere toevoegingen, om het vervolgens aan te passen aan de wensen van deze tijd. Belangrijkste uitgangspunt was dat de nieuwe interieuringrepen moesten voortbouwen op het bestaande, zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke ontwerp.

Aanleiding van de renovatie van de raadzaal was de verbetering van het werk- en zitcomfort en de klimaatbeheersing. Bovendien maakten de digitale stemmogelijkheden en tv-uitzendingen van de vergaderingen een betere inpassing van audiovisuele installaties noodzakelijk. Om de oorspronkelijke heldere structuur van het interieur weer zichtbaar te maken, zijn de in de jaren ‘60 toegevoegde tribunes en trapjes verwijderd. De nieuw ingrepen, kleuren en het meubilair zijn zorgvuldig afgestemd op het oorspronkelijke ontwerp en sluiten aan op de eerdere renovaties uitgevoerd in het stadhuis door Merkx+Girod architecten.

De chique uitstraling van het gebouw in beaux-arts-stijl is versterkt door subtiele accenten, zoals een nieuw Jugendstil-achtig bloemenmotief en details van gebronsd messing. De raadzaal ‘twinkelt’ weer, zij het op een ingetogen manier. Door het oorspronkelijke ontwerp van Evers in zijn waarde te laten, is een helder en evenwichtig totaalbeeld ontstaan: oud en nieuw lopen naadloos in elkaar over, alsof het interieur altijd zo is geweest. 

Belangrijk onderdeel van het vernieuwingsproject zijn de acht lichtkronen, geliefde iconen voor raadsleden, medewerkers van het stadhuis en het publiek. Deze waren voorzien van spaarlampen om voldoende licht te genereren voor de TV-opnames van de raadsvergaderingen. De felle lichtbundels overstraalden, wat afbreuk deed aan de sfeer van de monumentale ruimte. De renovatie van de kronen was een project op zichzelf. Met een schitterend resultaat, mede door het vakmanschap, het onverwoestbare optimisme en doorzettingsvermogen van restaurator Huib Nelissen.
(Klik hier voor meer informatie)

De Raadzaal is genomineerd voor de ARC16 interieur Award

download hier projectinformatie

 

opdrachtgever

Ingenieursbureau Stadsontwikkeling Rotterdam

locatie

Coolsingel 40, Rotterdam

uitvoering

start uitvoering 2015
oplevering incl. kroonluchters mei 2016

kroonluchters

zie link

oppervlakte

300 m2

ontwerp team

deMunnik-deJong architecten

Merk X - Evelyne Merkx

PutterPartners architecten - Wout Putter

BuroMees - Harm Schoone

Licht Joost de Beij

HE adviseurs

Het Oversticht - Dirk Baalman

LBP Sight

Icrest. multimedia creative(s)

ontwerp kleed

Merk X - Evelyne Merkx

Edith van Berkel

boottekeningen Agata Zwierzyñska

uitvoering

Burgy bouwbedrijf

Hoogendoorn interieurbouw

Huib Nelissen Haarlem (zie ook: restauratie kroonluchters)

Endenburg Elektrotechniek

Jacot Audiovisueel

Carpetmaking

Oostendorp stoffering

TextielLAB Tilburg

Fotografie ©

Roos Aldershoff

 

extra beelden ©

deMunnik-deJong architecten

Joost de Beij

Ton Borsboom

archieffoto's

Raadzaal Rotterdam Stadhuis

raadzaal in gebruik

renovatie in uitvoering

voor – na

P1040835 - Raadzaal Rotterdam Stadhuis
kronen weer terug - Raadzaal Rotterdam Stadhuis
P1040684 1 - Raadzaal Rotterdam Stadhuis
IMG 5234 - Raadzaal Rotterdam Stadhuis

oude foto's Raadzaal Rotterdam