Op de ondergrondse laag van Rozet vind je het nieuwe Erfgoedcentrum, over de geschiedenis van Arnhem en omgeving. Het interieur heeft een gelaagdheid die uitnodigt tot ontdekken. Er is een middengebied met een semi-permanente expositie, rondom is een verdiepende laag met extra informatie.
Een ingenieus vitrinesysteem van deMunnik-deJong-Steinhauser biedt verschillende mogelijkheden om de erfgoedcollectie te exposeren en te koppelen aan interessante verhalen. Middenin de ruimte staan grote ‘bronvitrines’ die verzamelingen objecten tonen. Veel aandacht is besteed aan de constructie: grote glazen oppervlakken en slanke profielen zorgen voor een onbelemmerd zicht op de tentoongestelde objecten. Ze worden afgewisseld met kleinere ‘opzetvitrines’ waarin één bijzonder object wordt uitgelicht. Boven de vitrine's hangen AV-schermen en portreten die de geschiedenis verbinden met belangrijke personen uit Arnhem en omgeving.

"Het interieur van Rozet in van Arnhem is uitgeroepen door de vakjury van de ARC14 award tot het winnende project van de ARC14 Interieur Award"

Rondom de museale middenruimte is een verdiepende laag met extra informatie en studieplekken voor archiefonderzoek. Deze verdiepende laag bestaat uit kastenwanden met doorkijkjes, vitrines en zitjes. Ingebouwde ‘tabbladen’ delen het archiefmateriaal in thema’s op. Het bovenste gedeelte van deze wandhoge kasten is gemaakt van translucent acrylaat waarop de tijdlijn van de expositie is weergegeven. Dit is een lichtdoorlatend materiaal dat het daglicht gefilterd binnenlaat. De achterkant is voorzien van LED verlichting waardoor de ruimte voldoende wordt verlicht en tegelijkertijd het museale karakter versterkt wordt.

 

download hier projectinformatie

 

interieurarchitect

architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser i.s.m. Merk X

Scenarist

Ynte Alkema 

Grafisch ontwerp

Het Lab

Film en interactie

Studio Louter

Lichtadvies

Licht Joost de Beij

Interieurbouw

Gielissen interieurbouw

Installateur

T.I.B. Leerkes

Adviesbureau installaties

Ingenieursburo Linssen

fotografie ©

Katja Effting
Mike Bink

.