In het centrum van Sittard staat een nieuw kloppend cultureel hart. Twee bouwblokken met educatieve, culturele en commerciële functies waaronder de nieuwe bibliotheek van Sittard-Geleen. Het bouwblok waarin de bibliotheek Ligne is gehuisvest is een ontwerp van Jonathan Penne Architecten.

Het interieur van de nieuwe bibliotheek Ligne in Sittard is ontworpen door architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser en is medio 2016 opgeleverd. Het interieurontwerp biedt volop mogelijkheden voor het ontplooien van de kernactiviteiten van een bibliotheek anno nu:

  • inspiratiebron van lezen en literatuur
  • warenhuis van kennis en informatie
  • werkplaats voor ontwikkeling en educatie
  • podium voor ontmoeting en debat

De nieuwe bibliotheek is een samenwerking van de openbare bibliotheek De Domijnen (de culturele instelling van Sittard-Geleen) en de Zuyd Hogeschool. De speciaal voor de bibliotheek Ligne ontworpen inrichting maakt het voor de diverse groep gebruikers mogelijk om door samenwerking en aanbod, activiteiten te verbreden, te verrijken en te verdiepen.

Rode draad in het ontwerp is de grote kastenwand die de ruimtes en de vides met elkaar verbindt. De houten kastenwand vouwt zich om de hoeken en klimt door de ruimte.
In het interieur zijn verschillende plekken gecreëerd voor de verschillende bezoekers. Van jong tot oud, van student tot de allerkleinste. Zoals de voorleestribune voor de jongsten en de stijlkamer voor vergaderingen, bijeenkomsten en de bijzondere boeken.

In het gebouw zijn naast de boekenkasten en displaytafels veel studie- en leesplekken gerealiseerd. Aan de vide-randen, grote studietafels, leestafels, studiecabines, en veel losse zitjes waar de vele studenten en de overige gebruikers een plek kunnen vinden. Rubber vloervelden en special ontworpen 'Alphabet'  karpetten maken dat er verschillende 'gebieden' ontstaan en geven de stoere meubels een duidelijke plaatsbepaling.

 

in samenwerking met Abbie Steinhauser / Ruimtelijk Ontwerper
een project van architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser

Architect Gebouw

Jonathan Penne Architecten.

Interieurbouw

Gielissen

losse inrichting

Gispen

Fabrieknl

ontwerp 'Alphabet'  kleden

i.s.m. Janno Hahn

Opgeleverd

medio 2016

oppervlak

c.a. 4750 m2

fotografie ©

Schropp fotografie

Dols fotografie

proces en uitvoering