ROZET verkozen tot “Beste Gebouw van Nederland 2014”

Het cultuurhuis Rozet in Arnhem is vandaag verkozen tot het “Beste Gebouw van het Jaar 2014”. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt door de jury tijdens de prijsuitreiking in het nieuwe TivoliVredenburg in Utrecht.

De jury van voorzitter Paul Schnabel keek naar architectonische kwaliteit, maar ook onder meer naar gebruik en beleving van het gebouw. Rozet, een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten, won volgens de jury nipt van het Rijksmuseum. De architecten van het Rozet hebben volgens de jury een ‘ingewikkelde opgave subliem opgelost’.

Rozet in Arnhem is de nieuwe thuisbasis voor de Bibliotheek, Kunstbedrijf, Volksuniversiteit, toART de kunstuitleen Arnhem, Restaurant Bar Momento en het Erfgoedcentrum.

Het gehele interieur van Rozet is ontworpen door het architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser in samenwerking met Evelyne Merkx (Merk X). Op 10 december 2013 is het gebouw officieel geopend door H.K.H. Prinses Beatrix.

De genomineerde gebouwen waren:  Het Cultuurcentrum Energiehuis (Dordrecht), Het Nieuwe Rijksmuseum (Amsterdam), Internationale School Eindhoven, Museumkwartier ’s-Hertogenbosch, Verbouw Boerderij Friesland (IJlst) , Villa Kogelhof (Kamperland) en Rozet (Arnhem).

De bibliotheek won al eerder de prijs “Beste bibliotheek van Nederland 2013”.

Opdrachtgever

Gemeente Arnhem

Locatie

Kortestraat 16, Arnhem

Oppervlakte

12.000 m2

Architect gebouw

Neutelings Riedijk architecten

In samenwerking met:

Ynte Alkema – Scenarist
Licht Joost de Beij – Lichtadvies
Het Lab – Grafisch ontwerp
Mijksenaar – Bewegwijzering
Ingenieursburo Linssen – Adviseur installaties
Gielissen – Interieurbouw
Wessels Rijssen – Aannemer
T.I.B. Leerkes – Installateur

foto’s  © Katja Effting