Belangrijk onderdeel van het vernieuwingsproject van de Raadzaal in het Stadhuis van Rotterdam waren de acht lichtkronen, geliefde iconen voor raadsleden, medewerkers van het stadhuis en het publiek. Deze waren voorzien van spaarlampen om voldoende licht te genereren voor de Tv-opnames van de raadsvergaderingen. De felle lichtbundels overstraalde, wat afbreuk deed aan de sfeer van de monumentale ruimte.

De renovatie van de kronen was een project op zichzelf. Met een schitterend resultaat, mede door het vakmanschap, het onverwoestbare optimisme en doorzettingsvermogen van restaurator Huib Nelissen. Bij aanvang was er grote twijfel of de luchters behouden konden blijven. De kroonluchters zijn geheel gedemonteerd, schoongemaakt en hersteld. Alle onderdelen nodig voor de modernisering en herstel van de luchters zijn speciaal ontwikkeld en met de hand gemaakt. Mede hierdoor is het mogelijk geworden de kroonluchters te behouden.

Om de kracht van het licht in de verschillende richtingen te controleren én om de kronen altijd zo mooi mogelijk laten stralen zijn de oude luchters voorzien van de nieuwste op maat toegesneden lichttechnieken, Met een speciaal aangepaste machine zijn LED-strips heel gelijkmatig om een centrale as van RVS gewikkeld zodat de ‘kaarsen’ allen hetzelfde gelijkmatige zachte licht geven. Ook zijn speciale mini LED-elementen ontwikkeld, die handmatig in de honderden decoratieve glazen ‘tranen’ zijn geplaatst. Uit het zicht, tussen de verschillende lagen ‘kaarsen’, zijn daarnaast spots geplaatst die zorgen voor een goede werkverlichting en tegelijkertijd het plafond aanlichten. Hierdoor kunnen de acht luchters ‘gloeien’ en is er tevens voldoende licht voor de TV-opnames.

De wandschilderingen van M.J. Richters, met daarop verwijzingen naar het havenbedrijf, worden aangelicht door hoog - aan de pendels - geplaatste spots, waardoor ze levendig ogen als nooit tevoren. De verlichting is geheel instelbaar en regelbaar, wat het mogelijk maakt verschillende lichtscènes te creëren: bij binnenkomst, bij aanvang van een vergadering of bij een presentatie.

De nieuwe licht-functies
• rondstralend licht vanuit de luchter zelf en het laten oplichten van de kralen: de pracht van de luchter laten zien
• aparte en functionele verlichting van de verschillende werkplekken op de verschillende posities
• apart uitlichten van het spreekgestoelte
• het uitlichten van de wanden met de beroemde wandschilderingen
• het maken en programmeren van verschillende licht-stemmingen waarbij de automatische gordijnen mee-geprogrammeerd worden.

Het ontwerp, de restauratie, het onderzoek en de ontwikkeling van de Kroonluchters is in nauwe samenwerking met Joost de Beij, Evelyne Merkx en constructeur Huib Nelissen uit Haarlem bedacht en uitgevoerd.

download hier projectinformatie

 

opdrachtgever

Ingenieursbureau Stadsontwikkeling Rotterdam

locatie

Raadzaal Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40, Rotterdam

uitvoering

opgeleverd mei 2016

aantal 

8 stuks

in samenwerking met

Licht Joost de Beij

Merk X - Evelyne Merkx

Nelissen decorbouw

BuroMees - Harm Schoone

uitvoering

Nelissen decorbouw

Fotografie ©

Nelissen decorbouw

Licht Joost de Beij

deMunnik-deJong architecten

Roos Aldershoff