RAADZAAL EN STADHUIS LEIDEN GENOMINEERD VOOR DE NRP GULDEN FENIX

De NRP Gulden Feniks is dé nationale prijs voor renovatie en transformatie van de gebouwde omgeving. Successen en inzichten worden hierbij gedeeld; de Gulden Feniks is een prijs om van te leren. Dit jaar werden er 37 projecten ingezonden in de categorieën renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Inmiddels heeft de jury acht projecten genomineerd, waaronder Stadhuis en Raadzaal Leiden.

Bij een grote brand in 1929 heeft architect Blaauw een nieuw stadhuis ontworpen achter de overgebleven voorgevel. Gebouw, interieur, meubilair en kunst zijn in samenhang ontworpen als Gesamtkunstwerk. Intensief gebruik en veranderingen in de werkwijze van de gemeente maakten een renovatie noodzakelijk. De renovatie van de raadzaal werd tegelijk uitgevoerd met de renovatie van andere delen van het stadhuis. deMunnik-deJong was verantwoordelijk voor de Raadzaal, Office Winhov ontwierp de vernieuwing van het stadhuis.

 

hieronder de lijst van genomineerde projecten  (in willekeurige volgorde):

 

De jury

De Gulden Feniks is een integrale prijs en de jury nomineert projecten aan de hand van vijf criteria: duurzaamheid, sublimatie, economische waardecreatie, maatschappelijke waardecreatie en innovatie. Tenslotte wijst de jury maximaal vier winnaars aan: één in elke categorie en eventueel een wildcard. 

Op 21 en 22 september bezocht de jury een selectie van de projecten om een nog beter beeld te krijgen van de kwaliteit. De jury bestaat uit voorzitter Geurt van Randeraat (SITE urban development), Bess Blomjous (Studio Bess), Thijs Asselbergs (Thijs Asselbergs architectuurcentrale), Sabine Renders (projectdirecteur Hembrugterrein), Jaap Wiedenhoff (ingenieursbureau ABT), Dirk Baalman (onderzoeker-adviseur), Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven), Jack Hock en adviseur van de jury Bruce Verdonschot, die in 2022 de NRP Masterprijs won.  

 

De winnaars worden bekend gemaakt op het NRP Congres (On)benut potentieel op 2 november 2023.