RAADZAAL LEIDEN GENOMINEERD VOOR INTERIEUR VAN HET JAAR

De Raadzaal Leiden is genomineerd voor de prijs Interieur van het Jaar - architectenweb award 2023.  In de categorie 'Interieur van het Jaar' zijn dit jaar vier projecten genomineerd.

In de beoordeling van de inzendingen voor de prijs Interieur van het Jaar 2023 heeft de jury een aantal punten als hoofd leidraad genomen. Zo is gekeken naar ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre en op welke wijze biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken?  De jury heeft gelet op ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Voorts is gekeken naar de bijdrage die het gebouw levert aan de 'ontwikkeling van het vakgebied'. De bijdrage kan liggen op het vlak van gebouwtypologie, duurzame oplossingen of de rol van de architect.

De jury

De jury bestaat dit jaar uit ontwikkelaar Rosalie de Boer (Synchroon), architect Gianni Cito (Moke Architecten), architect Barend Koolhaas (Studio Barend Koolhaas), architect Eric van Noord (de Architekten Cie.), architect Saskia Oranje (DOOR architecten) en interieurarchitect/ruimtelijk ontwerper Abbie Steinhauser ( Abbie Steinhauser ruimtelijk ontwerper )

De nominaties

De jury heeft vier projecten genomineerd voor Interieur van het Jaar 2023.

Domus Houthaven – Shift architecture urbanism
Panorama Penthouse – Bureau Fraai
Raadzaal Stadhuis Leiden – deMunnik-deJong architecten
Watertoren Utrecht – Zecc Architecten

De jury over porject Raadzaal Stadhuis Leiden

"Als onderdeel van een ruimere vernieuwing van het Leidse stadhuis, is de historische Raadzaal gerenoveerd. De zaal, rechthoekig met een getoogd plafond en klassiek gedecoreerd, leed onder achterstallig en slecht onderhoud. De ruimte is op drie hoofdpunten aangepakt. Ten eerste zijn de monumentale afwerkingen gereinigd, hersteld en gerestaureerd. Ad-hoc aangebrachte oplossingen voor (audiovisuele) installaties zijn verwijderd. Ten tweede is de Raadzaal toekomstbestendig gemaakt door ‘passtukken’ in de tafels, geïntegreerde audiovisuele installaties en aangepaste lichtomstandigheden met het oog op beeldopnames en video-vergaderen. Ten derde is de ontbrekende laag van verfijning, door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nooit uitgevoerd, alsnog toegevoegd. Hiervoor zijn nu meerdere ‘specials’ ontworpen.

De jury ziet hier een bijzonder knappe en zorgvuldige restauratie. Met veel zorg en vakmanschap zijn bijvoorbeeld de lederen plafondpanelen, de gecapitonneerde deuren en de textiele wandbespanning schoongemaakt en hersteld. Ook vindt de jury het een goede keuze om het oude, niet gerealiseerde lichtplan alsnog uit te voeren. De nieuwe wandarmaturen zijn met liefde ontworpen en ambachtelijk uitgevoerd, de plafondverlichting is goed geïntegreerd en de eigentijdse kroonluchter is een fraaie toevoeging. Met gelaagde raambekleding wordt het tegenlicht opgevangen; het ontwerp van de gordijnen zet de lambrisering mooi door. Verder vindt de jury dat de Raadzaal keurig is aangepast wat betreft de integratie van hedendaagse techniek en uitbreiding van de zitplaatsen. De meubels zijn vakkundig geopend en voorzien van passtukken in een slim gekozen houtsoort met contrasterende kleur. Het interieur van de Raadzaal is interessant omdat het historische beeld vooropstaat en veel van de huidige ingrepen niet direct zichtbaar zijn. Een restauratie als deze vraagt veel oog voor esthetiek en zorgvuldige afwegingen. "

Uitreiking

De uitreiking van de architectenweb awards zal plaatsvinden op 8 november 2023. Naast de prijs voor Interieur van het Jaar worden op 8 november prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar 2023 bekend gemaakt.